GLUTEN DOST MU, DÜŞMAN MI?

GLUTEN DOST MU, DÜŞMAN MI?

Son zamanlarda “Glutensiz beslenerek kilo verdim.” gibi cümleleri sıkça duyuyoruz. Glutensiz beslenme ilk kez gluten intoleransı gelişen çölyak hastalarının tedavisi için  kullanılmaya başlanmıştır. Peki bu  tip beslenme çölyak hastaları için çok önemli ancak sağlıklı bireylerin kilo kaybı için bu şekilde beslenmesi ne kadar doğru?

 Çölyak hastalığı, temelde buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten maddesinin neden olduğu bir ince bağırsak hastalığıdır. Uzun süren ishal, tekrarlayan karın ağrısı, tekrarlayan kusma atakları, kilo alamama, kilo kaybı ve boy kısalığı, belirtileri arasında yer alır. Tek tedavisi,  gluteni hayatlarından çıkarmak  olup diyete ömür boyu devam edilmesi gerekmektedir.     Sağlıklı bireylerde ise bu şekilde beslenmek  kısa vade de kilo kaybı sağlasa da   uzun vadede oluşturacağı etkileri anlamak için çalışmalar üzerinden değerlendirmek gerekli. Bir çalışmadan bahsedeceğim.

Gastroenterology dergisinde yayınlanan bir  çalışmaya, 18 yaş ve üzeri 28 birey dahil edilmiş. Bir gruba günde 14 gram gluten içeren bir diyet verilip, diğer gruba glutensiz bir diyet verilmiş. Bu çalışmanın sonucunda  gluten hassasiyeti olmayan bireylerde glutensiz beslenme şeklinin bir fayda sağlamadığı bulunmuş,  tam aksine sindirim sitemini bozabileceği de söyleniyor. Ayrıca sağlıklı bireylerde glutensiz beslenmenin uzun vadede diğer sağlık sorunlarına sebep olabileceğini gösteren başka çalışmalar da var.

Gluten; arpa, yulaf, çavdar ve buğday gibi birçok tahılda bulunan, çölyak hastalarında toksik etkiler oluşturan bir proteindir. Aynı zamanda gıdanın raf ömrünün uzamasına ve elde edilen besinin kalitesinin artmasına yardımcı olur. Glutensiz beslenen bir birey buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün (un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, gibi ürünleri hayatından çıkarması gerekmektedir.

Kısacası,  glutensiz beslenmenin  sadece bir zayıflama yöntemi olabilmesi  oldukça zor. Ağırlık kaybı için glutensiz beslenme tek başına fayda sağlamamakla birlikte glutensiz diyetin uzun süre kullanılması demir, folat, niasin, çinko ve posadan yetersiz bir beslenme oluşturabilir.  Sağlıklı kilo kaybı için diyetin dengeli ve sürdürülebilir olması esas amacımız olmalı.


Haberi Paylaş: https://guncelanaliz.com/?p=639

Genel