İnternet kısıtlamaları olursa nasıl aşarız?
Engelleri aşacağımız çok çeşitli yollar var ama en basit olanları ve çabuk uygulayabileceğiniz iki yolu anlatacağız: TOR ve VPN
Diyelim ki bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu açıyorsunuz ve her zaman alışkanlığınız olan bir haber sitesi ya da sosyal medyaya giriş yapmak istiyorsunuz. Web adresini yazıyorsunuz, ancak hedefinize yönlendirilmek yerine, boşlukla ya da o siteye girmenizin engellendiğini bildiren bir sayfayla karşılaşıyorsunuz. Olur mu?
İnternet altyapımızın eksik olması yetmiyormuş gibi, bir de mevcut altyapıya bant daraltma, erişim engelleme uygulanıyor. Bu nedenle bu engellemeleri aşmanın yollarını hatırlatmak istiyoruz. Bunları zaten daha önce birkaç kez yazdık ama yeni gelişmeler de var, bunları da ekleyerek hatırlatalım.
Engelleri aşacağımız çok çeşitli yollar var ama en basit olanları ve kısa yoldan çabuk uygulayabileceğiniz iki yolu anlatacağız: TOR ve VPN. İkisi arasında ne fark var derseniz; burayı tıklayarak, okuyabilirsiniz.
TOR (Soğan Yönlendirici) Projesi
Tor’u, internet faaliyetlerini web sitelerinden ve reklamcılardan gizli tutmak isteyen normal insanlar, siber casuslukla ilgilenenler ve sansürden kaçanlar kullanıyor. Biz de bu sonuncu faaliyet kapsamında bu bilgileri veriyoruz. Bilgi edinmek isteyen için aşağıda bilgi var ama kısa yoldan gitmek istiyorsanız, yukarıdaki başlığı tıklayın ve TOR yönlendiriciyi cihazınıza indirin. Sonra devam edin. Bunun üstüne kurabileceğiniz MulvadVPN, Snowflake gibi uygulamalar da var ama sadece TOR ile de işinizi görürsünüz.
Dünyada bir şeylerin duyulmasını engellemek isteyenler olduğu kadar, internetin özgür olması gerektiğini düşünen insanlar da var. Bunların yarattığı bir proje. İsmini Soğan’dan (Onion) yani “The Onion Router” (Soğan yönlendirici) sözcüklerinin baş harflerinden alıyor.
Soğan adını almasının nedeni, soğan gibi iç içe katmanlardan oluşan bir ağ ve yazılım grubu olmasıdır. Böylece “anonimlik” sağlar. Dünya üzerinde farklı bölgelerdeki 6000’den fazla gönüllü, insanların interneti özgürce kullanmasını sağlamaya çalışıyor. Tor ağını kullanırken, trafiğiniz düğüm adı verilen üç farklı sunucu arasında yönlendirilir. Her düğüm yalnızca kendisinden önceki düğümün kimliğini bilir, bu nedenle trafiğiniz tüm dünyadaki üç alakasız düğüm arasında üç “atlama” yaptığında, size kadar izlenebilmesi zordur.
Haberi Paylaş: https://guncelanaliz.com/?p=3555
Genel