Kaçak Cep Telefon nedir? Kaçak Cep Telefonu Alınır mı?

Kaçak Cep Telefon nedir? Kaçak Cep Telefonu Alınır mı?

Herkese Merhaba. Bu yazımızda sık sorulan sorulardan olan “Kaçak Cep Telefonu Alınır mı? Kaçak Cep Telefon Fiyatları Nelerdir? Kaçak Cep Telefon Nasıl Kullanılıyor? Kaçak Cep Telefon Kullanmak Yasal mı?” sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Öncelikle telefon fiyatlarının yükselmesiyle birlikte üst model bir telefon almak artık eskisi gibi kolay değil. Örneğin iPhone 13 Pro Max 128 GB’lık telefonun fiyatı şu anda 35.000 TL’den başlıyor. Tabi telefon fiyatlarında ki inanılmaz artış -maalesef- ülkemizdeki insanları kaçak veya başka bir ifade ile kayıtsız telefon kullanmaya sevk ettiğini söylemek yanlış olmaz. Telefon fiyatlarındaki artışın en büyük nedeni ise kuşkusuz telefon üzerindeki vergiler ve dolardaki kur artışı diyebiliriz.

Kaçak Cep Telefonu Alınır mı?
Bu konu eminim birçok kişinin kafasında soru işareti olarak mevcut.

Arkadaşlar siz dahil herkes yurtdışından legal (yasal) olarak ülkeye girişine izin verilen herhangi bir ürünü gümrükten yanı sınırdan yasal bir şekilde ülkemize getirebilir. Gümrükten bazı ürünler belirli izinler veya vergiler ile geçişini izin veriliyor. Telefon söz konusu olduğunda ise yurtdışından ülkemize giriş yapan herkes satın aldığı bir telefonu ülkemize getirebilir. Bu gayet doğal ve mantıklı bir durumdur. İkinci el olarak değerlendirebileceğiniz bu durum aslında turist veya ticaret amaçlı vs. ülke dışında çıkıp geri gelen birçok kişide tanık olduğumuz durumlar. Mesela yurtdışından gelecek olan arkadaşımıza, akrabamıza vs. deriz “bana bir iPhone al veya şu telefonu al” şeklinde. Bu şekilde gelen bir telefonu kullanmaya başladığınızda size otomatik olarak 120 gün (4 ay) kullanım süresi veriliyor.

SIM kartınızı yurtdışından gelen (ve daha önce ülkemizde kayıt edilmemiş) herhangi bir telefona taktığınızda size BTK tarafından bir mesaj gönderilir ve telefonunuzun 120 günlük süre içerisinde kapanacağı bildirilir. Burada telefonunun kendisi kapanmaz aslında. Sadece şebeke -ve haliyle- mobil internet erişimi olmaz. Wifi veya diğer telefon özelliklerini kullanmaya devam edersiniz.

BTK tarafından sizin SIM kartı taktığınız noktadaki IMEI telefon şebekeye erişim sağladığında otomatik olarak kayıt edilir ve daha önce kayıt edilmediyse kayıt işlemleri için 120 günlük kullanım süresi verilir. Kullanım süresi bittiğinde ise telefon şebeke erişimine kapatılır. SIM kartınızı çıkarıp kayıtlı olan başka bir telefona takıp tekrar kullanmaya başlayabilirsiniz. Buradaki püf nokta telefonun sim kart takıldığı yere ait bir IMEI numarası bulunuyor. Siz bu IMEI numarasını e-devlet üzerinden kayıt etmediğiniz sürece bir yıl içerisinde sadece 120 gün kullanabilirsiniz.

Peki bu durum yasal mı? Elbette ki tamamen yasal! Fakat bu yasallığın devam edebilmesi için yani telefonu sürekli kullanabilmek için birkaç yöntem var.

Birincisi telefonu yurtdışından getiren kişi kendi pasaportuna veya kimlik kartına e devlet üzerinden kayıt etmesi gerekiyor. Tabi vergisini ödedikten sonra! Ancak bu durumda 3 yıl boyunca sadece kendi adına kayıtlı sim kart üzerinden kullanabilir. Bir başkası sim kartını bu telefonda kullanamaz. Fakat 3 yıl geçtikten sonra dilediği kişiye telefonu satabilir veya verebilir.

İkincisi ise diyelim ki hediye şeklinde veya parasını verdiğiniz bir arkadaşınız vs. size telefonu yurtdışından getirdi. Bu telefonu kendi adınıza kayıtlı sim kartınızda kullanmak için sizin herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yapmış olmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra e-devlet üzerinden vergiyi verip, IMEI kayıt işlemini yaparak sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Eğer daha önce herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yapmadıysanız telefonu sadece 120 gün kullanabileceğinizi akabinde kendi üzerinize kayıtlı sim kartta kullanmak için herhangi bir ülkeye pasaport ve kimliğinizle giriş çıkış yaptıktan sonra e-devlet üzerinden vergiyi verip, IMEI kayıt işlemini yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Biliyorsunuz veya şimdi öğrendiğiniz üzere PANDEMİ döneminde 120 günlük ek süreye 2, 4, 6 ve 8 ay şeklinde süreler ekleyerek telefonların kullanım süresini geçici olarak uzatabiliyordunuz. Böylece hiç vergi vermeden ve yasal olarak nerdeyse sınırsız bir şekilde yurtdışından gelen telefonların kullanabiliyorduk. Hatta bu işlemi sizin yapmanıza bile gerek kalmıyordu. Birçok telefoncu 50 TL’ye bu işlemleri e-devlet üzerinden yapabiliyordu. Ancak e-devlet üzerinden bu işlem kaldırıldı. Artık eskisi gibi yurtdışından gelen telefonu sınırsız kullanamıyorsunuz.


Haberi Paylaş: https://guncelanaliz.com/?p=2987

Genel