Fed, faiz kararını bu akşam açıklayacak

Fed, faiz kararını bu akşam açıklayacak

ABD Merkez Bankası Fed’in, Silvergate, Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflaslarının ardından bankacılık krizinin Avrupa’ya da sıçramasıyla nasıl bir faiz kararı alacağı merakla bekleniyor.

Bu akşam 21.00’de Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımı yapması baz senaryo olmayı sürdürüyor. Fed Başkanı Jerome Powell’in 21.30’da yapacağı basın toplantısında ise bankacılık sisteminde yaşanan risklere dikkat çekmesi ve yüksek enflasyon hatırlatması yapması bekleniyor.

Banka iflaslarından önce Fed’in bu toplantıda yüksek enflasyon ve güçlü istihdam piyasası vurgusu yaparak 50 baz puanlık faiz artırımına bile gidebileceği konuşuluyordu.

Beklentiler

Bankaların Fed’e yönelik beklentilerinde ayrışma var. Japon bankası Nomura’nın analistleri Fed’in 25 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmesini bekliyor.

Goldman Sachs ise Fed’in bugünkü toplantıda faizi değiştirmeyeceğini öngörüyor.

JP Morgan Asset Management’tan Bob Michele, Fed’in faiz artırımına ara vereceğini düşünenler arasında.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise bu akşam Fed’in yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

FedWatch Tool sitesindeki fiyatlamalarda faizlerin sabit tutulmasına yüzde 10 ihtimal veriliyor.

450 baz puanlık faiz artırımı yapıldı 

Analistler, Fed’in bugünkü toplantının ardından ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerinin yer aldığı “dot plot” grafiğinin de yayınlanacağını belirterek, piyasalarda oynaklığın yüksek olabileceğini belirtiyor.

Fed, 2022’nin mart ayında 25 baz puanlık faiz artışıyla başladığı parasal sıkılaştırmada, 450 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirdi. Fed faizleri, şu anda yüzde 4,50 – yüzde 4,75 aralığında bulunuyor. 

Enflasyon verileri

ABD’de enflasyon (TÜFE), şubat ayında yüzde 6’ya gerilerken çekirdek TÜFE, yüzde 5,5 olmuştu.

Üretici enflasyonu ise beklenenden daha sert düşerek yüzde 4,6’ya gerilemişti.


Haberi Paylaş: https://guncelanaliz.com/?p=3209

Genel